Osvrt na 15. SIMPOZIJ OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE

Osvrt na 15. SIMPOZIJ OVLAŠTENIH INŽENJERA GEODEZIJE

U Opatiji je od 12. do 15. listopada u organizaciji Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije održan jubilarni 15. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije pod nazivom „Geodezija i vode (Blue Surveying)“.

Simpozij je organiziran u suradnji s Europskim vijećem geodeta (CLGE) i Organizacijom za europsko istraživanje prostornih podataka (EuroSDR), a pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Državne geodetske uprave i Hrvatskih voda.

dr. sc. Blaženka Mičević otvara Simpozij

Image

Kroz šest sesija i 33 pojedinačna predavanja obrađene su teme: Geodezija i kopnene vode, Geodezija i more, Instrumentarij i tehnologije današnjice, Tehnološka iskustva iz zemlje i inozemstva, Uređenje morskog okoliša, te Suvremeni katastar i prostorno uređenje.

Posebnu pozornost sudionika izazvale su interesantne rasprave na tri okrugla stola / panel diskusije s temama: Izazovi poslovanja u vremenu inflacije, Evidentiranje pomorskog i vodnog dobra, te Problematika parcelacije poljoprivrednog zemljišta. Kvaliteti rasprava posebno su pridonijeli kompetentni panelisti iz nadležnih državnih tijela, privatnog sektora, kao i priznati ekonomski stručnjaci te predstavnici HKOIG.

U programu svečanog otvorenja Simpozija predstavljena je i monografija „15 godina simpozija ovlaštenih inženjera geodezije“ kojom je tematski zaokruženo ovo razdoblje.

Simpozij je održan po hibridnom modelu, uz prisustvovanje preko 1200 sudionika, uživo u Opatiji i putem video streama koji je ove godine zbog međunarodnog karaktera Simpozija bio u potpunosti dvojezičan.

Svečano otvorenje Simpozija

Image

Aktualnost i zanimljivost predstavljenih tema izazvale su zanimanje i u medijima pa je tako Simpozij popraćen sa više od 35 medijskih objava, u tiskanim i TV medijima, te na internetskim portalima.

Po završetku provedena je među sudionicima online anketa o zadovoljstvu održanim Simpozijem. Simpozij je vrlo pozitivno ocijenjen, sudionici su dali i niz zanimljivih i konstruktivnih prijedloga za poboljšanja i uvođenje novih tema.

Konkretno, Simpozij je ocijenjen s ukupnom ocjenom 4.1, panel diskusije sa 4.1 do 4.2, te je ispunio očekivanja 84% sudionika. 8 od 10 sudionika preporučilo bi kolegama dolazak na Simpozij. 7 od 10 sudionika slušalo je predavanja u 4 i više tematskih cjelina. Sudionici su bili izuzetno zadovoljni jednostavnošću i brzinom akreditacije (4.7) i tehničkim uvjetima održavanja Simpozija (4.6), a društveni program ocijenjen je prosječnom ocjenom 4.5. Kvalitete tematskih cjelina ocijenjene su između 3.9 i 4.1. Oko uvijek aktualne teme treba li Simpozij i nadalje održavati u Opatiji ili bi dobro bilo primijeniti lokaciju, mišljenja su kao i uvijek bila podijeljena. S tim u vezi planira se u skoro vrijeme zatražiti mišljenje članstva putem online ankete.

Detalje ankete možete pogledati u PDF dokumentu u nastavku ove vijesti.

Panel diskusija: Parcelacija poljoprivrednog zemljišta

Image

Zaključno, s obzirom na rekordni broj pokrovitelja, sudionika i sponzora, odabir aktualnih tema i kvalitetne rasprave, društveni program te popraćenost ovog događaja u digitalnim medijima i tisku, može se ustvrditi kako je ovaj Simpozij bio iznimno uspješan, te je jasno naznačeno da će Simpozij i nadalje ostati središnje i najvažnije godišnje okupljanje geodetske struke u Republici Hrvatskoj.

Videosnimke cijelog Simpozija možete pogledati ovdje:

https://hkoig.hr/hkoig-videoteka

Izvještaj: 15. Simpozij - anketa o zadovoljstvu sudionika (PDF datoteka)

Loading...