Reakcija HKOIG na istup zastupnice Hrvatskog sabora Dušice Radojčić

Reakcija HKOIG na istup zastupnice Hrvatskog sabora Dušice Radojčić

Ovlašteni inženjeri geodezije nisu i ne mogu biti odgovorni za bespravnu gradnju

 

Potaknuti jučerašnjim istupom zastupnice Hrvatskog sabora Dušice Radojčić, kojim za bespravnu gradnju u Istri koja se "događa na svakom koraku" okrivljuje "korumpirane geodete", Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije ovim putem želi reagirati u cilju zaštite ugleda i časti svojih članova. Ovo nije prvi put da se u javnosti, osobito u Istri, provlači teza o odgovornosti ovlaštenih inženjera geodezije za bespravnu gradnju.

HKOIG u svrhu edukacije cjelokupne javnosti želi skrenuti pažnju na to da ovlašteni inženjeri geodezije geodetskim elaboratima samo provode zakone Republike Hrvatske, iste one koje donosi institucija u kojoj navedena zastupnica sjedi te tako ima mogućnost i utjecati na same zakone. Ovlašteni inženjeri nisu ti koji izdaju akte o gradnji ili akte o uklanjanju bespravno izgrađenih objekata niti ih uklanjaju.

Za eventualnu bespravnu gradnju zadužene su druge institucije, koje ni na koji način nemaju veze sa geodetskom strukom te se njihova neuspješna borba s bespravnom gradnjom ni na koji način ne može i ne smije povezivati s ovlaštenim inženjerima geodezije, odnosno geodetskim elaboratima koji se izrađuju sukladno zakonskim aktima.

Nadalje, želimo skrenuti pažnju i na to da je trenutačnim zakonskim propisima onemogućeno cijepanje poljoprivrednog zemljišta na čestice manje od 1ha, a sve i da nije onemogućeno, samo formiranje katastarskih čestica nije odobrenje za gradnju. Postojeća katastarska čestica, formirana u bilo kojem procesu, nije građevinska dozvola niti bilo kakvo odobrenje ili opravdanje da se na njoj bilo što gradi. Isto vrijedi i za način uporabe katastarske čestice, bio on oranica, livada, pašnjak ili šuma.

Banaliziranje procesa geodetskih poslova, nažalost, pokazuje neinformiranost saborske zastupnice o temi koju gura u javni prostor. Stoga HKOIG poziva saborsku zastupnicu Radojčić da, ukoliko ima saznanja o bilo kakvim koruptivnim radnjama bilo kojega građanina Republike Hrvatske pa tako i ovlaštenog inženjera geodezije, istoga prijavi nadležnim institucijama, odnosno Komori ako se radi o njenom članu. A sve u svrhu zaštite časti i ugleda ovlaštenih inženjera geodezije koji stručno i savjesno obavljaju svoje poslove.

 

Upravni odbor Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije

 

Poveznica na izvorni dokument